Äänet auton sisällä: Bang & Olufsen, Harman Kardon, Bose ja Burmester.

Mikään ei vedä vertoja pitkälle ajomatkalle, joka antaa sinulle mahdollisuuden analysoida autosi audiojärjestelmää yksityiskohtaisesti. Olitpa sitten työmatkalla tai vain ajamassa rentoutuaksesi, on monia tapoja tehdä automatkoista miellyttävämpiä.

Autojen audiojärjestelmät voivat kuitenkin vaihdella suuresti. Jotkin valmistajat panostavat niihin paljon, kun taas toiset eivät… panosta. Lisäksi on syytä huomata, että useimpien nykyaikaisten autojen huippuluokan audiojärjestelmien juuret ovat yleensä muiden valmistajien vanhemmissa audiojärjestelmissä.

Joka tapauksessa tarkastelemme joitakin nykyisin saatavilla olevista merkittävimmistä sisäisistä äänentoistojärjestelmistä, kerromme valmistajan historiasta ja siitä minkä tyyppisiä audiojärjestelmiä on saatavilla. Voit inspiroitua artikkelista ja tarkastella seuraavan autosi kohdalla hieman tarkemmin auton audiopuolta. Aloitetaan!

Bang & Olufsen

Äänet auton sisällä: Bang & Olufsen, Harman Kardon, Bose ja Burmester.

Bang & Olufsen on tanskalainen yritys, joka on valmistanut äänentoistojärjestelmiä 1970-luvun alusta lähtien, jolloin he alkoivat valmistaa korkealaatuisia äänentoistolaitteita kotiin. Ajan myötä he ovat monipuolistaneet palveluitaan ja ovat nyt myös tunnettu autojen äänentoistomerkki. B&O:n järjestelmä on todella suunniteltu parhaaksi mahdolliseksi ratkaisuksi auton audiojärjestelmään.

Heidän peruskaiuttimensa ovat magneettisuojattuja, ja ne voidaan asentaa useimpiin autoihin ongelmitta. Heidän vahvistimensa on myös rakennettu erittäin hiljaisiksi yksiköiksi. B&O:n järjestelmä on myös hyvin modulaarinen, ja siihen on mahdollista lisätä lisäkomponentteja tarpeen mukaan. Näin voit rakentaa järjestelmän juuri omien tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan. B&O:n äänenlaatu on erittäin huippuluokkaa, mutta sillä on korkea hinta. Itse asiassa järjestelmä on niin kallis, että sitä ei useinkaan ole edes lisävarusteena joissakin autoissa. Tämä pätee erityisesti uusiin malleihin, joissa se korvataan usein halvemmilla mutta silti laadukkailla vaihtoehdoilla.

Harman Kardon

Äänet auton sisällä: Bang & Olufsen, Harman Kardon, Bose ja Burmester.

Harman Kardon on Samsung Electronicsin tytäryhtiö, yhdysvaltalaisen Harman Internaltional Industriesin jaosto – yritys, joka on valmistanut audiojärjestelmiä autoon jo 1950-luvulta lähtien. Se aloitti kaiutinjärjestelmillä ja vahvistimilla, mutta vuosien varrella se on lisännyt valikoimaansa monia muita tuotteita. Heidän auton äänentoistojärjestelmänsä on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat yksinkertaisemman järjestelmän, jossa ei ole paljon kelloja ja pillejä.

He tarjoavat järjestelmästään kaksi pääversiota: Logic 7 ja Symphony. Ensimmäinen on heidän vakiojärjestelmänsä, ja siinä on kuusi kaiutinta. Symphony-järjestelmä on kehittyneempi ja kalliimpi versio, jossa on 13 kaiutinta ja 5-kanavainen vahvistin. Molemmissa järjestelmissä käytetään digitaalista signaalinkäsittelyä äänen säätämiseksi kaiuttimien sijainnin ja autotyypin mukaan. Näin ne pystyvät tuottamaan erittäin tasapainoisen ja selkeän äänen.

Bose

Äänet auton sisällä: Bang & Olufsen, Harman Kardon, Bose ja Burmester.

Bose on yhdysvaltalainen yritys, joka valmistaa äänentoistolaitteita useisiin eri sovelluksiin, ja sen autojen äänentoistojärjestelmä on yksi suosituimmista. Tällä yrityksellä on pitkä historia, joka ulottuu 1960-luvulle. Bosen järjestelmä käyttää digitaalista signaalinkäsittelyä äänen käsittelyyn ja sen mukauttamiseen todelliseen autoon ja kaiuttimien sijaintiin. Heidän järjestelmässään käytetään erityisesti suunniteltuja kaiuttimia, jotka sijoitetaan auton yläosaan. Näin ääni voidaan suunnata alaspäin kohti kuljettajaa ja matkustajia.

Heidän järjestelmänsä on hyvin modulaarinen, ja sitä voidaan laajentaa lisäämällä kaiuttimia ja vahvistimia. Bose on myös edelläkävijä siinä, että sen kaiuttimiin ja järjestelmiin on sisällytetty melua vaimentavaa tekniikkaa.

Burmester

Äänet auton sisällä: Bang & Olufsen, Harman Kardon, Bose ja Burmester.

Burmester on saksalainen yritys, joka on valmistanut korkeatasoisia audiojärjestelmiä 1980-luvulta lähtien. Burmesterin järjestelmiä ei ole tarkoitettu vain autoihin, vaan myös veneisiin, lentokoneisiin ja koteihin. Heidän auton äänentoistojärjestelmänsä tarjoaa erittäin korkean äänenlaadun ja on modulaarinen ja helposti laajennettavissa. Heidän järjestelmissään on myös monia erilaisia asetuksia eri äänityyppejä ja mieltymyksiä varten.

B&O, Harman Kardon ja Bose ovat kaikki lähtöisin vanhemmista audiojärjestelmistä, ja on syytä huomata, että kaikkien näiden yritysten nykyiset järjestelmät perustuvat B&O:n ja Harman Kardonin alkuperäisiin järjestelmiin.

Johtopäätös

Kaiken kaikkiaan on monia tapoja parantaa auton äänentoistokokemusta, ja tarjolla on monia loistavia audiojärjestelmiä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että hyvä äänentoistojärjestelmä voi tehdä matkasta nautinnollisen, mutta huono äänentoistojärjestelmä voi tehdä matkasta tuskallisen. Kannattaa myös huomata, että nykyaikaiset auton audiojärjestelmät voidaan helposti yhdistää puhelimeesi, ja ne voivat tehdä matkoistasi paljon tuottavampia ja viihdyttävämpiä.

Auto Nordicin valikoimassa voit usein törmätä esimerkiksi Burmester äänentoistojärjestelmillä varustettuihin Mercedes-Benz merkkisiin autoihin, voit katsoa ajankohtaisen valinnan tästä MB-autoistamme.

Harman Kardonia löytyy monesti meidän BMW merkkisistä autoista – katso BMW valikoimamme tästä!