Tuning-autot, amis-autot ja muuten vain autot

Tuning-autot, amis-autot ja muuten vain autot

Teemun ajatuksia autoista ja niiden tuunauksesta. Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa vinkkejä ja ajatusta, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun lähtee autoa tuunaamaan.

Suomessa on aina rakastettu takavetoisia autoja varsinkin pitkän talven vuoksi. Takavetoisella autolla on varsin hauskaa “sladitella” kylki edellä joka mahdollinen mutka. (Emme tietenkään missään tapauksessa suosittele, että mitään sladittelua tapahtuisi julkisessa tieliikenteessä. Autourheilu ja autolla leikkiminen kuuluu suljetuille alueille ja radoille.)

Kun takavetoista autoa lähtee etsimään, niin ensimmäisenä tulevat mieleen mersut ja bemarit. Ne ovat varsin suosittuja ensiautoiksi, talviautoiksi ja rakenteluaihioiksi. Ne ovat laadukkaita ja turvallisia autoja, joihin löytyy hyvin niin varaosia kuin tuning-osia. 

Ja ne ovat yleensä takavetoisia. Tästä syystä kuulemme usein termejä, kuten amis-mersu tai tuning-bmw. Ne on tuunattuja autoja!

Mitä on tuunaus?

Tuning eli tuunaus on vapaasti suomennettuna autojen “säätöä”. Toisin sanoen autojen rakentelua, ulkonäön ja ominaisuuksien muuttelua, parantamista, stailaamista, tyylittelyä jne.  

Wikipediasta lainattua.

“Substantiivi

tuunaus 

autojen ja muiden kulkuneuvojen virittämistä eli muokkaamista niiden suorituskyvyn parantamiseksi; se, että tuunataan

tuunata  (taivutus)

muokata paremmaksi tai itselle mieluisammaksi, esimerkiksi tehdä autosta mieluisampi

Rakentelutyylejä on monta mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että tyyli on vapaa ja inspiroitua saa ihan kaikesta.

Autoa voi rakennella monella tapaa, ja aina ei voi kertoa ulkoapäin, kuinka paljon autoa on tuunattu. Jos autoon on tehty rakennemuutoksia tai muutettu esim. istumapaikkamäärää, kannattaa tarkistaa, vaatiiko autosi muutoskatsastuksen.

Vie siis autosi muutoskatsastukseen, jos sen rakennetta tai käyttötarkoitusta muutetaan olennaisesti:

  • siihen liitetään tai poistetaan osia tai varusteita, jotka muuttavat merkittävästi sen ominaisuuksia tai käyttötarkoitusta
  • siihen kohdistuvan veron tai maksun edellytykset muuttuvat, sen luokittelu- tai alaluokittelutieto ei enää pidä paikkaansa.

Jos auton rakennetta tai käyttötarkoitusta muutetaan verotukseen vaikuttavalla tavalla, siitä on maksettava autoveroa.

Usein autoon hankitaan ensimmäisenä hienot vanteet ja leveämmät matalaprofiilirenkaat. Se on helppo tapa saada auto hienon näköiseksi.

Uusilla renkailla voi myös vaikuttaa auton ajo-ominaisuuksiin. Leveämpi rengas antaa paremman pidon, ja matala renkaan profiili estää renkaan “sortumisen”. 

Vastavuoroisesti leveämpi rengas on uraherkempi eli auto “vetelee” ja saattaa nousta herkemmin myös vesiliirtoon. 

Ohessa tietoa renkaista ja vanteista:

Liikenneministeriön päätös auton rakenteen muuttamisesta 23.10.1998/779, 3 luku, 10 §:

Auto on muutoskatsastettava, jos

  • vanteen nimellishalkaisija poikkeaa alkuperäisestä yli 26 mm
  • renkaan leveys poikkeaa alkuperäisestä yli 30 mm.

Muutoskatsastuksessa huomioitavaa:

  • Renkaan ulkohalkaisijaa ei saa suurentaa enempää kuin 51 mm.
  • Renkaan leveyttä ei saa suurentaa enempää kuin 102 mm.
  • Vanteiden vaihdon seurauksena akseliston raideväli saa muuttua enintään 30 mm alkuperäiseen verrattuna, ellei autonvalmistaja muuta ilmoita. 
  • Auton pyörännavan ja vanteen väliin saa asentaa vain auton tai vanteen valmistajan vanteen ja kyseisen automallin yhteydessä käytettäväksi tarkoittamia sovituskappaleita. 
  • Muutettaessa renkaan ulkohalkaisijaa on nopeusmittarin näyttämä korjattava tarvittaessa.

Muita nopeita ja edullisia ulkonäköön vaikuttavia tuunauksia ovat mm.

  • ikkunoiden tummennuskalvot 
  • maskiverkot
  • kirkkaan väriset silikoniletkut moottoritilassa 
  • erilaiset tuningvalot.  

Ikkunoiden tummennuksella saadaan myös yksityisyyttä sekä suojaa valolta.

Kannattaa kuitenkin muistaa että etulasien tummennus (etusivulasit ja tuulilasi) jälkikäteen on Suomessa kokonaan kielletty lailla. 

Etulasit ja tuulilasi voivat kuitenkin olla tummennetut, jos auton valmistaja on ne tummentanut jo tehtaalla.

Normaalit etulasit ja tuulilasin voi myös vaihtaa tummennettuihin, jos auton valmistaja tuottaa kyseiseen automalliin tyyppihyväksyttyjä tummennettuja laseja. 

Näissäkin tapauksissa laki kuitenkin määrää, että tuulilasin valonläpäisykyvyn on oltava vähintään 75 % ja etulasien vähintään 70 %.

Lastutus ja optimointi

Autojen tuunaukseen kuuluu olellisena osana tehojen lisäys. Koska suurin osa nykyautoista, varsinkin dieselmoottorilla varustetuista autoista, on turboahdettuja paremman tehohyötysuhteen saavuttamiseksi.

“Lastuttamisella tarkoitetaan sitä, että vanhemmissa ajoneuvoissa vakiolastu (muistipiiri) otetaan pois ja tilalle vaihdetaan virityslastu, jossa on muokattu moottorinohjaukseen liittyviä parametreja. 

Käytännössä vaihto tapahtuu esimerkiksi juottamalla tai joissakin malleissa yksinkertaisesti vaihtamalla kannalla oleva muistipiiri.

Useimpiin uudempiin ajoneuvoihin muutostyö voidaan tehdä suoraan OBD-väylän tai diagnostiikkaportin kautta.

Virityslastu/-ohjelma muuttaa moottorin ohjausta siten, että moottorille ruiskutettava polttoainemäärä on oikeassa suhteessa käytettävissä olevaan ilmamäärään.

Muita tärkeitä parametrejä polttoaineruiskutuksen lisäksi ovat mm. sytytysennakko sekä erilaiset rajoitin- ja korjausparametrit.

Lastuttaminen on yleisin ja usein edullisin tapa ahdetun auton virittämiseen.

Moottorin uudelleenohjelmointi tehdään nimensä vastaisesti yleensä vaihtamalla moottoriin viritysohjelman sisältävä muistipiiri eikä ohjelmoimalla alkuperäistä uudelleen. 

Tämä antaa myös mahdollisuuden palata ennen viritystä olleeseen tilaan helpommin.

OBD-väylän tai diagnostiikkaportin kautta tehtävässä muutostyössä auton alkuperäinen ohjausyksikön muisti luetaan (kopioidaan) talteen, muokataan parametrit ja lopuksi tallennetaan takaisin autoon. 

Työn suorittajalla on aina mahdollisuus palauttaa alkuperäinen ohjelma takaisin.

Lastuista puhutaan yleisnimenä virheellisesti myös silloin, kun tarkoitetaan moottorinohjausyksikölle tulevia tietoja muuttavia ns. tuning boxeja

Halvin ns. tuning box on EVRY-mod. Tälläinen ”tuning box” on usein varsin yksinkertainen signaalinmuunnin, jolla on varsin rajallinen kyky mukauttaa moottorinohjausta.

Useat ajoneuvovalmistajat tarjoavat kuluttajille samasta dieselmoottoreista eri tehoversioita. Usein versioiden ero perustuu vain moottorinohjausyksikön ohjelmaan.”  Sama moottori, eri softa.

Virityslastu

Virityslastulla saadaan moottorista vakioviritteiseen moottoriin verrattuna enemmän tehoa irti tarkentamalla ja muuttamalla polttoaineen syöttöä moottoriin, muuttamalla sytytyksen ajoitusta sekä ahdetuissa moottoreissa nostamalla ahtopainetta.

Virityslastun sijaan moottorinohjausjärjestelmä voidaan korvata myös kokonaan uudella ja ”paremmalla” sekä täysin säädettävällä moottorinohjausyksiköllä. 

Nykyaikaisessa ajoneuvossa, jossa on ajovakaudenhallintajärjestelmä ja lukkiutumattomat jarrut, moottorinohjausyksikön korvaaminen pääsääntöisesti ei ole mahdollista, mikäli em. järjestelmät halutaan säilyttää toiminnassa.

Moottorinohjausjärjestelmän optimoinnin riskit

Moottorinohjausjärjestelmään alun perin ohjelmoidut arvot on jokaiseen autoon valittu ja testattu huolella auton suunnitelleiden ammattilaisten toimesta, ja näihin arvoihin on myös voimansiirto sopeutettu. 

Arvojen muuttaminen vaatii myös muutoskatsastuksen, jonka tekemättä jättämisestä voi seurata huomattava sakkorangaistus. 

Tämän lisäksi lastuttaminen peruuttaa automaattisesti kaikki tehdas- ja huoltotakuut, jotka liittyvät moottoriin tai voimansiirtoon.

Onnettomuustilanteiden rikosoikeudellista vastuuta ja korvausvastuuta selvitettäessä moottorinohjausjärjestelmän peukalointi voi vaikuttaa merkittävästi ja johtaa mm. siihen, että onnettomuudesta korvaukset maksanut liikennevakuutusyhtiö voi periä korvaukset jälkikäteen autonsa lastuttaneelta ja muutoskatsastuksen laiminlyöneeltä kuljettajalta.

Lastuttaminen on nopea ja edullinen. Edellämainittujen riskien lisäksi haittana on valmis, geneerinen, usein “kaikki käyrät tappiin” -ohjelma. 

Erot valmislastujen välillä ovat hurjat, ja aina ei tiedä, minkä tyyppisen lastun autoonsa saa. 

Nyrkkisääntöjä olkoon, että halvalla ei saa hyvää.

Uudelleenohjelmointi/optimointi tehdään jarrupenkissä ja katsotaan autokohtaisesti. Silloin voidaan katsoa, että kaikki arvot ovat optimaalisella tasolla ja voidaan myös varmistaa paremmin moottorin kestävyys.

Optimoinnin ja erityisesti jarrupenkissä tehdyn ohjelmoinnin tulos on varma mutta hinta on lastuttamista huomattavasti kalliimpi. 

Auton virittämisestä voisi kirjoittaa vaikka kirjan, ja on niitä paljon kirjoitettukin, joten jätetään aiheen tarkempi käsittely viisaammille.

Alusta

Madallusjouset, iskunvaimentimet, alustasarjat, coiloverit, uretaanipuslat.

Kynäjousi (engl. coilover) on säädettävä jousituksen osa autossa. Kynäjousi-nimitys tulee siitä, että kierrejousi on usein hyvin kapea, jolloin joustintuki muistuttaa muodoltaa kynää. 

Se sisältää iskunvaimentimen, jonka ympärillä on kierrejousi. Tämä mahdollistaa optimaalisen vaimennuksen ilman vääntäviä voimia. Kynäjouset ovat korkeussäädettäviä.”

Alustasarjalla tarkoitetaan jousituksen osien kokonaisuutta, jonka avulla auton jousituksen ominaisuudet muutetaan halutuiksi. Yleensä sarja sisältää jouset ja iskunvaimentimet, joskus kynäjouset. 

Autoa voidaan esim. madaltaa, jotta saataisiin aikaan parempi ulkonäkö tai ajokäytös. Tässä yhteydessä puhutaan madallussarjasta. Alustasarjat ovat pääsääntöisesti jäykemmät kuin vakioalustat ja varsinkin rata-ajossa alustaan lisätään kovat uretaanipuslat, jotka tuovat lisää jäykkyyttä ja herkentävää ohjausta. 

Käytännössä tämä parantaa auton ajettavuutta ja käyttäytymistä mutkissa, mutta tekee jousituksesta kovemman ja epämukavamman tai, kuten jotkut sanovat, “urheilullisemman”.

Alustan jäykkyys

Alusta on liian jäykkä silloin, kun rengas ei seuraa tiessä olevia epätasaisuuksia, vaan pomppii niiden yli. Tällöin ajoneuvo menettää pitoa tiehen ja ajamisesta tulee epävarmaa. Liian ”löysä” alusta tekee mutkien ajamisesta epämukavaa. 

Oikein suunniteltu alustasarja parantaa ajotuntoa, mikä lisääturvallisuutta sekä ajomukavuutta. Eri alustavalmistajat valmistavat tuotteitaan eri periaattein. Osasa suunnataan enimmäkseen nuorisolle tarjoten erittäin jäykän lopputuloksen, ja osa suunnitellaan turvallisuutta ja mukavuutta silmällä pitäen.

Ilman erityislupaa saadaan auton korkeutta muuttaa henkilöautoissa enintään 51 mm, maastohenkilöautossa (M1G) ja maastopakettiautossa (N1G) 77 mm. 

Auton madalluksen jälkeen on maavaran auton ollessa kuormaamaton oltava ainakin niin suuri, että yhden akseliston joustovaran loppuessa tai toisen puolen renkaiden tyhjentyessä mikään alustan osa ei osu maahan. Maavaran on kuitenkin oltava vähintään 80 mm.

Katsastuksessa voidaan vaatia TÜV- tai muu hyväksyntä osien soveltuvuudesta ko. ajoneuvoon.

Korisarja

Oikeastaan joka automerkillä on usein jokin urheilullisempi varustelutaso autoissa, joka näkyy joko sisällä tai ulkona. Ulkona saattaa olla erilaiset puskurit ja helmat sekä erilaisia spoilereita.

Sisällä urheilullisuus saattaa näkyä esim. ratissa, urheilullisempina istuimina sekä vaikkapa hiilikuituisina osina kojetaulussa ja ovissa. 

BMW:llä on M-Sport, Mersulla AMG, Audilla S-line, Volkkarilla R-line, Volvolla pelkkä R jne. Aikaisemmin varsinkin M-Sport ja AMG kertoivat suoraan tehosta, mutta sitten kuluttajat halusivat saada tavanomaisemmilla moottoreilla varustettuja autoja, jotka kuitenkin näyttivät hienoilta ja erityisesti urheilullisimmilta. 

Siitä syystä autonvalmistajat rupesivat tarjoamaan korisarjoja ja osia lisävarusteina. Nykyään samoja korisarjoja saa monenlaatuisina ja hintaisina jälkiasennettavaksi ja monelta eri valmistajalta. 

Jälkiasenteiset korin osat usein edullisia mutta voivat vaihdella sopivuudeltaan.  Alkuperäisosat ovat luonnollisesti kaikkein arvokkaimpia mutta sopivuus on parasta. 

Tuning-autot, amis-autot ja muuten vain autot

“Korisarjalla tarkoitetaan autoon jälkeenpäin asennettavia korin ulkopintojen osia, joilla muutetaan auton ulkonäköä. Korisarja sisältää kylkiin tulevat helmat ja niihin sopivat puskurit sekä mahdollisesti myös katon tai takaspoilerin.

Saatavana on myös enemmän tai vähemmän lokasuojia levittäviä ”pullistuksia”, jotka tunnettaneen paremmin nimellä widebody-kit. 

Näiden kylkipalojen kanssa useimmiten käytetään myös leveämpiä puskureita, koska vakiopuskurit tai vakiomitoitetut styling-puskurit jäävät useimmiten liian kapeiksi ja näin ollen eivät istu kunnolla.

 Suomen lainsäädäntö on kuitenkin asettanut autojen leveyden muutoksille tietyt rajat, jotka usein tulevat näiden widebodyjen kanssa äkkiä vastaan. Laki sallii auton leveydenmuutoksen aina 100 millimetriin asti eli 50 mm/puoli. 

Poikkeusluvalla on kuitenkin mahdollista asentaa yhteensä yli 100 mm levittävä korisarja, mutta  luvan saanti ei ole itsestäänselvyys.

Tutuin ja turvallisin valmistusmateriaali näille korisarjoille ja korinosille lienee lasikuitu, muita materiaaleja ovat esim. muovi, hiilikuitu ja pelti. 

Kunnolla valmistettu lasikuitu tai hiilikuituosa voi olla huomattavasti kevyempi kuin vastaava tehtaan alkuperäinen muoviosa, joten pientä painonsäästöä näillä osilla on myös saavutettavissa.

Kilpailukäyttöön suunnitellut hiilikuituosat ovat yleensä käytössä hyväksi todettu mutta jälkiasenteisista korinosista kaikkein kalleimpia.  

Painohan on tunnetusti suorituskyvyn pahin vihollinen.”  http://www.autowiki.fi/index.php/Korisarja

Lisävalot

Lisävalot ovat oivallinen ja tehokkain tapa parantaa auton valaistusta laillisesti. Valitse sopivin lisävalo omaan tarpeeseen budjetin, asennuspaikan ja halutun valokuvion mukaan. Lisävaloissa riittää nykypäivänä runsaasti valinnanvaraa

Lisävaloissa tällä hetkellä suosituimpia malleja ovat paneelimalliset lisävalot, jotka on viimeaikoina syrjäyttäneet suosiossaan perinteiset pyöreät lisävalot. Moni muistaa isot pyöreät Hellan lisävalot, jotka saivat vaikutteensa rallimaailmasta.

LED-paneelivalot sopivat näyttävästi nykyautojen keulaan, koska niiden koko on usein halogeenejä selkeästi pienempi ja valoteho vähintään sama tai parempi. 

Oikeaa lisävaloa valittaessa kannattaa miettiä, haluaako lisävalolla nähdä entistä kauemmas vai tie ja pientareet paremmin. 

Tuning-autot, amis-autot ja muuten vain autot

Lisäksi lisävalon valintaan vaikuttaa valotehon lisäksi niiden ulkonäkö. Halutaanko huomaamaton lisävalo vai parantaa auton ulkonäköä.

Amisauto tai amis ja auto

Tuning-autot, amis-autot ja muuten vain autot

Me usein puhumme myös amisautoista. Tässä erinomainen pieni artikkeli aiheesta: 

Ja se oikeaoppinen amisauto?

Takavetohan tuli jo mainittua, sillä mahdollistetaan nämä tyylikkäät ajolinjat. Voimaa pitää olla sen verran, että lähtee kuin lehemä suosta. Pitää sen vähän kentässä olla tietenkin eli madallettu, kolme kertaa kalliimmat poppivehkeet kuin auto ja isot vanteet totta kai. Plussana olisi tietysti joku massasta erottuva väri. Ja karvanopat ja wunderbaum.”

Kun allekirjoittanut oli nuori, takavetoiset auto kuten DX corollat, amis eli tuning mersut ja amisbemarit olivat kovaa huutoa. Minulla oli 1988 VW Jetta Flairin puskureilla, erikoisväri, 205/55-15 renkaat ja madallussarja. Ihan oikea madallussarja eikä mikään rälläkkäsarja…

Amisauto on termi, jota käytetään varsinkin pohjoisemmassa Suomessa tuunatuista autoista. Amis tulee sanasta ammattikoulu, ja amisauto tulee siitä, että usein ammattikoulussa olevat nuoret miehet (sekä naiset) tuntuvat olevan varsin kiinnostuneita autonrakentelusta ja niitä tuotoksia on sitten ruvettu kutsumaan amisautoiksi.  

Näin Turun Sanomat on kirjoittanut autojen rakentelusta: 

Huomiota ulkonäön lisäksi myös turvallisuuteen

“ Autojen rakentelu on hyvä harrastus. Siinä on kuitenkin hyvä pitää mielessä turvallisuuskysymykset. Tehojen nostaminen vaatii myös tehokkaammat jarrut tai madalluksen tekeminen edellyttää myös iskarien vaihtoa, kokenut kilpa-autojen rakentaja Raimo Skog muistuttaa.

Ennen puuhaan ryhtymistä kannattaa neuvoa kysyä katsastuskonttorilta, sillä esimerkiksi renkaiden koosta on merkkikohtaiset säädökset. Ammattimiesten neuvoja noudattamalla säästää usein myös rahaa.

Kannattaa huomata, että madallukset, jousien vaihtamiset, spoilereiden laitto sekä renkaiden koon muuttaminen vaikuttavat myös ajo-ominaisuuksiin, useimmiten heikentäen niitä.

– Isompi pyörä vaatii enemmän jarrutehoja ja aurauskulmien säätöä. Hyvin leveät matalaprofiiliset renkaat saavat auton käyttäytymään levottomasti uraisilla teillä. Lisäksi ne ovat alttiit vesiliirrolle, Skog mainitsee.

Autojen rakentelutarpeiston tarjonta on laajaa ja kirjavaa. Vaikka osien myymien on laillista, niiden asentaminen ei välttämättä ole.

– Nuorten liikenneasenteisiin voidaan vaikuttaa, mutta pelkin kielloin ja saarnoin se ei onnistu. Tarvitaan uudenlaisia tekemiseen ja kokemiseen pohjautuvia toimintamalleja, jollaisia voivat olla erilaiset ajotapahtumat, Hemmo Sankari uskoo.

ASENNE LÄHTEE OMASTA ITSESTÄ

Nuorten liikenneonnettomuuksien vaikuttimina ovat yllytys, näyttämisen halu ja omien kykyjen yliarviointi.

– Nuorten liikenneturvallisuutta voitaisiin parantaa järjestämällä nuorille ajoharjoittelutapahtumia. Radalla oppii aina jotakin uutta omasta ja autonsa käyttäytymisestä sekä tajuaa rajansa. Kokemuksen kautta myös ymmärtää, etteivät pelleilyt kuulu tieliikenteeseen, Pauli Peisa arvelee.

Turvallisuutta osaltaan edistäisi Toni Adelin mielestä se, ettei nuorten ensiautoksi valittaisi sitä kaikkein halvinta ja samalla turvattominta vanhaa rutkua.

– Liikenneasenne lähtee jokaisen omasta päästä eikä mistään muusta. Jokaisen on itse tykönänsä mietittävä, mikä on järkevää, Toni Adel lisää.”  TS

Tuningautot rakennetaan ja myydään Auto Nordicilta. 

Jokainen Auto Nordicin työntekijä rakastaa autoja ja rakentelee niitä. Työntekijämme autoja on esitelty Suomen tuning-lehdissä, ja lähes jokainen liikkeessä oleva auto on kokenut jokin muutostyön.

Meiltä saat laadukkaat ja järkevästi hinnoitellut ajoneuvojen muutostyöt vuosien kokemuksella myös itsellesi.

Annamme ajoneuvollesi toiveidesi mukaisen uuden elämän ja viemme sen ulkonäön ja tekniset valmiudet seuraavalle tasolle. 

Tuning-autot, amis-autot ja muuten vain autot

Auto Nordic Oy tarjoaa automyynnin lisäksi seuraavaa: 

  • aerodynamiikkapaketit 
  • istuimet 
  • vanteet ja renkaat 
  • maalaus- ja teippaustyöt 
  • koridetaljien asennus 
  • lasintummennukset 
  • jousituksen ja alustan muutostyöt 
  • ohjelmoinnit   
  • pakoputkiston muutostyöt 
  • äänentoistojärjestelmät.

(TURBO / DOWNPIPE / COOLERI VIRITYSPALIKAT ? )

“ Trafilta on tullut esitys, että ilman lupaa sallittaviin muutoksiin kuuluisivat ehdotuksen mukaan jatkossa kaikkien ajoneuvojen osalta seuraavat muutokset:

1) Pysäköintitunnuksen kiinnittäminen auton tuulilasin sisäpuolelle oikeaan reunaan, jos tunnus ei haittaa näkyvyyttä autosta ulos eikä vaikuta auton turvajärjestelmien toimintaan.

2) Heijastusnäytön (ns. HUD-näyttö) asentaminen.

3) Renkaan leveyden muuttaminen enintään 40 millimetrillä tai 20 prosentilla valmistajan suurimmasta ilmoittamasta rengasleveydestä, suuremman arvoista ollessa määräävä.

4) Vannekoon muuttaminen enintään 26 millimetrillä.

5) Vaihteiston muuttaminen tai vaihtaminen.

6) Voimansiirron välityssuhteen muuttaminen.

7) Ajoneuvon väritiedon muuttaminen, joka voidaan kirjata rekisteriin määräaikaiskatsastuksen yhteydessä.

8) Pakoputken halkaisijan ja pituuden muuttaminen. Ajoneuvon on muutoksen jälkeen täytettävä ulkomelua koskevat käytönaikaisen mittauksen vaatimukset.”

* Iltalehti

 ( MUUTOSKATSASTUS ? VOIKO MUUTOKSIA TEHDÄ RAJOJEN ULKOPUOLELLE JOS NE MUUTOSKATSASTAA TRAFILLE )

Kun tilaat auton rakentamisen meiltä, voit olla varma, että kaikki on tehty oikein ja asetusten mukaan.